Inzetbaar bij
Gegevensverzameling en de omgevingsanalyse.
Beschrijving
Hulpmiddel om in een groepsgesprek na te denken en van gedachten te wisselen over maatschappelijke tendensen.
Werkwijze
- Sociologische trends: welke trends zien we bv. op het vlak van levensstijl, familiestructuren, demografie, attitudes ten opzichte van de gemeenschap, jongeren- of ouderencultuur, arbeidsethos…?
- Technologische trends: welke trends zien we bv. op het vlak van communicatiemogelijkheden, informatica, de door ons gehanteerde (sociaal-culturele) methodieken…?
- Economische trends: welke trends zien we bv. op het vlak van tewerkstelling, levensstandaard, arbeidskosten, de verhouding werk/vrije tijd?
- Politieke trends: welke trends zien we bv. op het vlak van decreten, arbeidswetgeving, gezondheid en veiligheid, EU?
Andere letterwoorden voegen hier ecologische, sociaal-culturele en ethische trends aan toe. Zo voegt DESTEP een demografisch en ecologisch luik toe aan STEP. Demografische trends gaan over vergrijzing, ontgroening (minder jongeren), gezinsverdunning (kleinere gezinnen, meer alleenstaanden)… Bij ecologie wordt gekeken naar trends over het ecologisch bewustzijn (aandacht voor duurzaamheid), de beschikbare groene ruimte enz.
De keuze voor het letterwoord hangt wat af van de aard van de organisatie. Een milieubeweging zal veel aandacht besteden aan het ecologische aspect, een vredesbeweging eerder aan bv. ethische overwegingen. De organisatie kiest een aanpak die voor haar het meest relevant is.
Het is best mogelijk dat de categorieën op bepaalde punten overlappen, wat geen probleem is. Van belang is dat ze genoeg aanknopingspunten bieden om het gesprek voldoende diepgang en breedte te geven.
Tijdens het gesprek concentreert men zich op twee aspecten: is een trend relevant voor de organisatie? En: hoe groot is de kans dat een trend zich voordoet/doorzet? Een verdere interpretatie stelt men hier het best nog uit.
Benodigdheden
Gespreksleiding, verslaglegging.