Eens het beleidsplanningsteam/de stuurgroep het eens is over de onderzoeksvragen, is het tijd om op zoek te gaan naar de juiste bronnen om gegevens te verzamelen. Er zijn oneindig veel bronnen waarmee je gegevens kan verzamelen. De kunst is om gericht te zoeken en bronnen aan te spreken die relevant zijn in het kader van je onderzoeksvragen.
Bv. Wanneer je een vraag stelde rond resultaten die je vereniging moet bereiken aan het eind van de rit, dan kan je hier met je beleidsplanningsteam een grondige denkoefening rond maken. Nog relevanter echter, kan zijn om je doelpubliek zelf te bevragen: wat vinden zij relevante resultaten. Eventueel spreek je ouders van je doelpubliek aan, of ga je ten rade bij je (oud)vrijwilligers. Zij staan vaak met beide benen in je werkveld en hebben soms meer en snellere verbanden met kinderen en jongeren. Op die manier kom je snel op het spoor van hun wensen en verlangens.
Voor elke vraag kan je verschillende bronnen aanspreken, en voor elke bron kan je verschillende methodes inzetten. Neem de tijd om grondig te reflecteren welke methode het best werkt voor je bron en wat je de meest ideale gegevens oplevert.
Vanuit De Ambrassade schuiven we enkele cruciale bouwstenen van een goede onderzoeksfase naar voren. Deze zijn volgens ons zeker onder de loep te nemen in de fase van onderzoek en gegevensverzameling:
- Het profiel van de organisatie waar je gegevens zal verzamelen over je ontstaansgeschiedenis, je (unieke) positie in het werkveld, de gegevens over het bereik van je organisatie, enzovoort.
- Een goede evaluatie van je interne werking te doen samen met je interne stakeholders (medewerkers).
- Het bevragen van je doelgroep en externe stakeholders. Welke resultaten verwachten zij van jouw organisatie?
- Een brede omgevingsanalyse te maken waar je tendensen en evoluties in kaart brengt die impact zullen hebben op jouw organisatie.
Aan het eind van je onderzoeksfase wil je kunnen beschikken over een werkbaar en inzichtelijk geheel aan gegevens. Hou er dus ook rekening mee dat je al je gegevens in tussentijd gestructureerd opslaat.
Bronnen beoordelen
Voor je onderzoeksfase gebruik je een brede waaier aan bronnen, maar hoe beoordeel je nu of een bron bruikbaar is om conclusies op te baseren?
Vaak worden we verleid om een bron voor ‘waar’ aan te zien wanneer ze cijfers hanteert, experten naar voren schuift of simpelweg omdat er staat ‘onderzoek zegt dat…’. Wanneer je zulke bronnen kritisch wil beoordelen, stel jezelf de vraag of …
- de oorspronkelijke bronnen terug te vinden zijn.
- er tegenargumenten gegeven worden.
- of de auteur standpunten inneemt (en hier open over is).
- of de methode beschreven wordt.
Lees dus zeker niet enkel de conclusies van een onderzoek, maar zeker ook de methode (is men transparant over hoe alles gebeurd is?) en lees liever verschillende bronnen van verschillende mensen over één thema, dan een enkel onderzoek voor waar aan te nemen.